Werkprocesanalyse

Bij het inrichten van de ideale werkomgeving draait alles om de juiste balans tussen functionaliteit en welzijn. Stelt u zich voor: een kantoor waar iedere medewerker optimaal kan presteren, waar de productiviteit hoog is en het ziekteverzuim laag. Met een goede basis is het mogelijk. Een werkprocesanalyse biedt inzicht in de behoeften van uw team en helpt u bij het creëren van een efficiënte én inspirerende werkomgeving. Ontdek hoe deze eerste cruciale stap de gebruiker centraal stelt en helpt om het maximale uit uw werkomgeving te halen.

Wat is een werkprocesanalyse?

Een werkprocesanalyse is een uitgebreid onderzoek naar de manier waarop medewerkers hun werk uitvoeren en hoe de werkomgeving hen daarbij moet ondersteunen. Het uiteindelijke doel van een werkprocesanalyse is om een werkomgeving te creëren die de productiviteit bevordert, het welzijn verhoogt en uiteindelijk bijdraagt aan het succes van uw organisatie.

Meerten Castelijns

Expert in de regio

Zo verloopt een werkprocesanalyse van deprojectinrichter

De werkprocesanalyse begint met het verzamelen van informatie door middel van interviews en observaties van zowel medewerkers als het management. Door de behoeften en werkwijzen van uw team in kaart te brengen, kunnen we de kantoorindeling en inrichting optimaliseren en aanpassen aan de specifieke eisen van verschillende functies en afdelingen. Het resultaat? Ruimtes die niet alleen functioneel zijn, maar ook inspirerend en afgestemd op de dagelijkse realiteit van uw medewerkers.

Als eerste stap kunnen we een werkprocesscan uitvoeren, een beknopte versie van de volledige analyse. Dit geeft u snel inzicht in de mogelijkheden voor uw werkomgeving.
Zo verloopt een werkprocesanalyse van deprojectinrichter

De gebruiker als uitgangspunt

In de werkprocesanalyse worden zowel groepsbehoeften als individuele behoeften van medewerkers in kaart gebracht. Denk aan ruimtes voor geconcentreerd werken, maar ook aan flexibele overlegruimtes met mogelijkheden om te zitten, staan of bewegen. Het is cruciaal om het personeel mee te nemen in dit proces, omdat zij de uiteindelijke gebruikers zijn van de werkomgeving.

Dit principe sluit naadloos aan bij Activity Based Working, waarbij werkruimtes worden ontworpen op basis van de activiteiten die er plaatsvinden. Zo ontstaat er een flexibele en dynamische werkomgeving die aan alle behoeften voldoet.
De gebruiker als uitgangspunt

Het belang van een goed ontworpen werkomgeving

Er is veel onderzoek gedaan naar het belang van een goede werkomgeving. Een kantoor dat is afgestemd op de behoeften van medewerkers bevordert niet alleen de productiviteit en tevredenheid, maar versterkt ook de bedrijfscultuur en het behoud van talent. Bovendien benutten mensen hun werkomgeving beter wanneer ze actief betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling ervan. Deze participatieve aanpak leidt tot een sterker gemeenschapsgevoel op de werkplek, wat niet alleen de samenwerking en teamspirit versterkt, maar ook leidt tot hogere tevredenheid.

Meer hierover leest u in dit onderzoek van Steelcase

Betrokkenheid en community

Een nieuwe werkomgeving kan uitdagend zijn binnen organisaties.. De inbreng van medewerkers in het ontwerpproces maakt hen mede-eigenaar van de veranderingen. Door hen vanaf het begin te betrekken, creëer je draagvlak en een gevoel van community. Dit zorgt ervoor dat medewerkers zich gewaardeerd voelen en zich sneller op hun plek zullen voelen in de nieuwe werkomgeving.

Een goede werkprocesanalyse is dus niet alleen cruciaal voor het creëren van een harmonieuze en functionele werkplek, maar draagt ook bij aan een interne bedrijfscultuur waar iedereen zich betrokken en gewaardeerd voelt.
Betrokkenheid en community
Meerten over het belang van een goede analyse

Meerten over het belang van een goede analyse

“Mensen vinden verandering nu eenmaal lastig. Door je écht te richten op wat zij nodig hebben om hun werk te kunnen doen, voelen zij zich gehoord en zijn ze meer geneigd hun nieuwe werkomgeving te omarmen.”

Meerten CastelijnsCommercieel manager

Complete werkomgeving of specifieke ruimtes inrichten

Een werkprocesanalyse hoeft niet de hele werkomgeving te omvatten; hij kan ook worden toegepast op specifieke ruimtes of activiteiten. Ter illustratie: onderzoek wijst uit dat staand vergaderen tot wel 25% kortere meetings oplevert. Door dit inzicht te gebruiken bij het inrichten van een vergaderruimte, richten we ons op wat de medewerkers echt nodig hebben om efficiënter te werken en meer uit hun werkdag te halen.

Op deze manier bieden we met de werkprocesanalyse flexibiliteit en maatwerk, afgestemd op de unieke behoeften van uw organisatie.
Complete werkomgeving of specifieke ruimtes inrichten

Focus op vitaliteit

Een overkoepelende focus bij de werkprocesanalyse is vitaliteit. Vitaliteit op de werkvloer gaat over het creëren van een omgeving die de fysieke en mentale gezondheid van medewerkers ondersteunt en bevordert. Dit betekent dat medewerkers zich energiek, gemotiveerd en betrokken voelen bij hun werk. Een vitale werkomgeving biedt de juiste ergonomische ondersteuning, bevordert een gezonde levensstijl en draagt bij aan een vermindering van ziekteverzuim.

Bij deprojectinrichter integreren we vitaliteit in onze werkprocesanalyses om werkomgevingen te ontwerpen die niet alleen gezond zijn, maar ook de productiviteit verhogen.

Meer weten? Lees dit onderzoek over vitaliteit op de werkvloer.
Focus op vitaliteit

Werkprocesanalyse: een slimme investering

Het creëren van een goed ontworpen en doordachte werkomgeving is in alle gevallen een slimme investering voor werkgevers. Door te investeren in een werkprocesanalyse en de daaruit voortvloeiende verbeteringen, betaalt deze investering zich snel terug. Dit draagt niet alleen aanzienlijk bij aan een vermindering in ziekteverzuim, maar ook aan een flinke toename in productiviteit. Medewerkers die zich comfortabel en ondersteund voelen, presteren beter en zijn meer betrokken bij hun werk.

De voordelen voor uw organisatie

Een ideale werkomgeving levert concrete voordelen op voor organisaties. Minder ziekteverzuim betekent minder kosten en verstoringen in het dagelijkse werkproces. Een hogere productiviteit leidt tot betere bedrijfsresultaten en een verhoogde concurrentiekracht. Bovendien draagt een werkomgeving die voldoet aan de behoeften van uw team bij aan een positief imago van uw organisatie, wat helpt bij het aantrekken en behouden van talent.

Kortom, een investering in de werkomgeving is een investering in de toekomst en het succes van uw organisatie. Met een werkprocesanalyse legt u de basis voor een succesvolle en duurzame werkomgeving waarin uw medewerkers kunnen floreren.
De voordelen voor uw organisatie

Nieuwsgierig? Vraag alvast een werkprocesscan aan!

Bent u nog in de oriënterende fase en wilt u ontdekken wat deprojectinrichter voor uw organisatie kan betekenen? Vraag dan een werkprocesscan aan! Deze scan is een beknopte versie van de volledige werkprocesanalyse en biedt u een helder beeld van de mogelijkheden en verbeteringen die wij kunnen realiseren. Zo krijgt u direct een eerste indruk van hoe wij uw werkomgeving kunnen transformeren tot een plek die helemaal draait om de mensen die er werken.

Socials

FacebookLinkedInInstagram

Contact

Wilt u een afspraak maken? Heeft u een vraag of een opmerking? Laat het ons weten. We nemen zo snel mogelijk contact met u op.