Blog: Alles wat je moet weten bij het aanschaffen van een bureaustoel

Wat is een goede bureaustoel?

Er zijn meerdere universele eigenschappen die een goede bureaustoel definiëren. Iets waar onze collega’s het echter unaniem over eens zijn, is dat een goede bureaustoel je ondersteunt, stimuleert in beweging te blijven én makkelijk instelbaar is.

Hij geeft je dus comfort en houdt je vitaal. Terwijl jij in opperste concentratie dat belangrijke project aan het uitwerken bent, zorgt je bureaustoel ervoor dat je rug in de juiste houding zit en je schouders ontspannen blijven. En wanneer je met een klant aan de telefoon zit, motiveert je bureaustoel je om achterover te leunen, zodat je spieren en gewrichten even bewegen en een andere houding aannemen. Want de hele dag stilzitten en naar een scherm kijken is niet zo goed voor ons; en dat weten we eigenlijk ook wel. Daarom is het instellen van je bureaustoel cruciaal. En wist je dat 90% van de medewerkers dit niet doet?

Wil je weten waar je nou écht goed aan doet bij het aanschaffen van een bureaustoel? Vraag persoonlijk advies aan een expert, want er is zo’n groot aanbod in bureaustoelen dat je er op kan promoveren. En ieder merk heeft weer zijn eigen filosofie over zitten. Wat het beste bij jou past? Vertel wat je graag wil en we helpen je aan de beste match.

1. Ondersteuning

In een zittende houding (zeker voor langere duur en bij herhaling) is het belangrijk om ontspannen te kunnen zitten. Het goed ondersteunen van je schouders, onderrug en bovenbenen is het allerbelangrijkste. Schouders: als je ze niet kan neerleggen (op de armleggers) blijf je ze onbewust aanspannen en dit zorgt voor nek- en rugpijn aan het einde van de dag. Op langere termijn kan je er zelfs chronische klachten van krijgen. Onderrug: onze onderrug vindt het niet fijn om de hele dag stil te zitten in een haakse hoek, dat vraagt veel spierspanning. Door de rugleuning in een curve te maken en een lende-steun toe te voegen hoeft je rug niet de hele dag op spanning te staan. Bovenbenen: dat klinkt misschien vreemd, maar je bovenbenen spannen zich ook onbewust aan als je zit op een stoel met te korte zitting. Een bureaustoel heeft daarom vaak een zitdiepteverstelling, zodat je voldoende van je bovenbeen op de zitting kan laten rusten. Of dat je de zitting juist korter kan maken, want wanneer de zitting te lang is en in je knieholte knelt, belemmert dit de doorbloeding. Ook niet echt gezond. Deze belangrijke plekken ondersteunen is essentieel, maar om langdurig op een gezonde manier op een bureaustoel te kunnen zitten is er meer nodig. Je moet ook zelf in beweging blijven.
1. Ondersteuning

2. Beweging stimuleren

De beste manier om in beweging te blijven, is om je bewust te zijn van je gedrag en regelmatig te wisselen van houding. Leer jezelf aan om regelmatig staand te werken (50 minuten zitten, 10 minuten staan bijvoorbeeld) en neem voldoende pauzes. Wandel een blokje tijdens de lunch, vergader staand en nodig je collega uit voor een potje tafeltennis aan het einde van de dag. Herkenbaar? De voornemens waarschijnlijk wel, maar in de praktijk wint de focus op je werk het toch vaak van de goede intenties. Gelukkig zorgt een goede bureaustoel in ieder geval voor kleine bewegingen, die zeker al wat voor je doen ten opzichte van een gewone stoel. Een zit-neig mechanisme zorgt er bijvoorbeeld voor dat je bekken kantelt, iedere keer dat je achterover leunt. Van dit mechanisme zijn veel verschillende soorten, met ieder zijn eigen voor- en nadelen. Laat je daarom adviseren.
2. Beweging stimuleren

3. Makkelijk instelbaar

Dit is wellicht het belangrijkste aspect van een goede bureaustoel. Dat zou je wellicht niet verwachten, maar de kans dat jij je bureaustoel goed instelt is niet zo groot. 90% van de medewerkers doet dit namelijk niet, dus je bent echt niet de enige. Je neemt er waarschijnlijk niet de tijd voor of je weet niet precies hoe alles werkt. Al die knoppen, schuifjes en hendels… en dat terwijl al die goed ontworpen functionaliteiten je pas helpen wanneer je ze goed instelt. ‘Jip en Janneke’ is dé truc als het gaat om het instellen van je bureaustoel. Supersimpel en intuïtief moet het zijn. Én, een goede uitleg als je voor het eerst je nieuwe bureaustoel krijgt. Investeer daarom in een goede (persoonlijke) zitinstructie voor je medewerkers. Dit voorkomt zoveel klachten dat het zichzelf binnen de kortste keren terugbetaalt.
3. Makkelijk instelbaar

De mening van onze experts

Wij hebben onze collega’s gevraagd welke bureaustoelen zij in hun top 6 hebben staan. En dan moet je bedenken dat dit vakidioten zijn die echt álle bureaustoelen tot in de puntjes kennen, precies weten welke stoel de comfortabelste curve in de rugleuning heeft en welk auto-fit mechanisme het beste werkt:

De top 6 uit de DPI selectie bureaustoelen

Wil je weten waarom deze bureaustoelen de top 6 gehaald hebben? Maak een afspraak en we geven je advies op maat. Samen zoeken we naar de beste match voor jouw organisatie.
De top 6 uit de DPI selectie bureaustoelen
Meerten Castelijns

Expert in de regio

Socials

FacebookLinkedInInstagram

Contact

Wilt u een afspraak maken? Heeft u een vraag of een opmerking? Laat het ons weten. We nemen zo snel mogelijk contact met u op.