Kho Liang Ie

Kho Liang le is geboren in 1927 in Magelang en overleed op 1 januari 1975 in Amsterdam. Kho Liang Le en is kind van Chinese ouders en was een Nederlands industrieel vormgever. Hij is vooral bekend als ontwerper van de inrichting van Schiphol. Omstreeks 1949 kwam hij naar Nederland en werd hij opgeleid aan de Rietveld Academie tot binnenhuisarchitect en ontwerper. In 1958 werd hij aangesteld als esthetisch adviseur en ontwerper van Artifort. Door zijn inbreng verschuift de oriëntatie van Artifort naar de top van de internationale markt. Kho Liang le trekt buitenlandse ontwerpers aan zoals Pierre Paulin en Geoffrey Harcourt. Zijn invloed is daarmee tot de dag van vandaag merkbaar. Als interieurontwerper verwerft Kho Liang le naam met zijn ontwerp voor Schiphol in de jaren zestig. Zijn werk ademt zuiverheid, warmte en vrijheid.

Levensloop

Met de Indonesische onafhankelijkheid in 1949 kwam hij naar Nederland, alwaar hij in eerste instantie aanving met een medicijnenstudie, welke studie hij al snel inwisselde voor een opleiding bij de Rietveld Academie. Na zijn afstuderen in 1954 werd hij medewerker van de stichting Goed Wonen, en was van 1957 tot 1963 redacteur van het gelijknamige tijdschrift. Vanaf 1958 tot zijn dood was hij ook actief als meubelontwerper voor Artifort in Maastricht en CAR in Katwijk. Kho Lian Le is als ontwerper van onschatbare waarde geweest. Daarnaast heeft hij ook ontworpen voor Bruynzeel en Mosa.
Kho, Liang le is naast industrieel ontwerper  dus ook bekend als, interieurarchitect, meubelontwerper en beeldhouwer. Kho Liang Ie is één van de meest vooraanstaande industrieel ontwerpers die Nederland heeft gekend. In het begin van zijn carrière legt Kho zich vooral toe op het ambachtelijke. Wanneer in de jaren zestig de welvaart stijgt gaan bedrijven meer belang hechten aan kwalitatieve verbeteringen van hun producten. Het is ook in deze periode dat Kho gaat werken voor meubelfabrikanten als Fristho en Artifort waardoor hij grotere naamsbekendheid krijgt.
Kho ontwierp voor Artifort eenvoudige meubelen in de trant van de Amerikaanse fabrikant Knoll.
Bekende modellen zijn o.a. de Artifort C683 twee/driezitsbank en de Artifort 070 serie die nog steeds in productie zijn.
Gedurende zijn loopbaan realiseerde Kho een reeks interieurs van woningen, kantoren en maakte hij talrijke beursstands, tentoonstellingen en museuminrichtingen.
Zo realiseerde hij onder meer samen met Gerrit Rietveld het Centrum voor Industriële Vormgeving, dat van 1962 tot 1968 was gevestigd in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Schiphol

Een door Kho Liang Ie ontworpen stoel op een tentoonstelling over de luchthaven Schiphol in het Amsterdam museum, Kho Liang Ie was vanaf een vroeg stadium betrokken bij de inrichting van het nieuwe stationsgebouw van de luchthaven Schiphol, dat tussen 1963 en 1967 als opvolger van de oude luchthaven op Schiphol-Oost verrees. Zijn uitgangspunten waren een heldere lay-out voor het gebouw, met duidelijke zichtlijnen en veel glas opdat men de vliegtuigen goed kon zien. Volgens Kho moest de nerveuze reiziger niet worden afgeleid door een uitbundige inrichting. Hij meende dat de mensen, de wegwijzers en de reclameborden kleur aan het gebouw moesten geven, en was een overdadig kleurgebruik uit den boze. Kho ging daarin zover dat ook alle kunstwerken die op zijn initiatief in het gebouw verschenen in grijs of bruin plastic of metaal werden gemaakt. Hij werkte voor de bewegwijzering met Benno Wissing van Total Design. Van de ontwerpen van Kho Liang Ie is op het huidige Schiphol niet veel meer terug te vinden; in de aankomsthallen 1 en 2 zijn nog enkele elementen van zijn werk terug te vinden.

Andere opdrachtgevers

Hij was een van de pioniers van het ontwerp van kantoortuinen, hij heeft onder meer de kantoren van Phonogram in Baarn vormgegeven. Daarnaast heeft hij ook het interieur van het Cultureel Centrum in Amstelveen alsmede het Lijnbaantheater in Rotterdam ontworpen. Na verbouwingen is hier tegenwoordig niets meer van te zien. Veel van zijn meubilair is terechtgekomen in de collecties van het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Museum Catharijneconvent te Utrecht.

1 / 1